From Us, To You :)

Assalamualaikum w.b.t to all.

Alhamdulillah, this blog is officially released on last 7th January 2012 as planned. And thanks to Allah, everything's going smoothly. Following the flow.

For those who comes and visit us here, giving us your support, big thanks to you too. Jangan malu, jangan segan untuk tinggalkan komen2 anda di petak komen, atau anda boleh saja klik suggestion box di bahagian atas sebelah kanan window untuk tinggalkan pesanan anda di sana.

We are trying our best to ensure all of our readers satisfied with all our writings. We are not perfect, that's the fact. When you guys happy, then we will be happy, that's for sure.

Keep on supporting us.

Sesungguhnya segala yang baik datangnya dari Allah, segala yang kurang adalah dari kami sendiri.

May Allah bless all of us and grant us happiness here and here After, insyaAllah.

Regards, 7 street writers. :)

Friday, 14 September 2012

Antara Dia dan DIA #2 by MK

Assalamualaikum wbt.
Maaf, sebab dah lama tak update.
Maaf, sebab mungkin cerita ni tak best.
Terima kasih kepada yang sudi baca.

May Allah bless us all, insyaAllah.

‘Bro, I’ve found her.’ Pesanan ringkas itu dihantar ke nombor Afif. Langkah kaki diatur kemas menuju ke tempat wudhuk bersama senyuman lebar.
‘Jumpa siapa? Adik kau? Adik kau bukan lelaki ke?’balasan daripada Afif selepas dia selesai solat Maghrib berjemaah di Pusat Islam kolej adiknya itu.
‘Adik aku tu memang la jumpa. Dah sah-sah aku nak hantar laptop dia. aku jumpa... Gadis jubah purple.’ Dia tersenyum seraya menekan butang send.
‘Serious???’ SMS dari Afif. Dia tergelak kecil membacanya. Kalau macam ni, hari-hari datang hantar barang adiknya pun dia sanggup. Haha..
‘Betul lah. Ingat aku main-main ke?’ Alarm Satria Neo yang berada di hadapannya itu ditekan. Kakinya melangkah masuk ke dalam kereta. Enjin dihidupkan. Baru dia nak memasukkan gear, telefon bimbitnya berbunyi, ada panggilan masuk.
Afif.
Tangan mengenakan earphone ke telinga. Pandu cermat, jiwa selamat. Dia ingat itu.
“Assalamualaikum.” Dia memulakan perbualan.
“Waalaikumussalam. Wehhh!! Kau betul jumpa gadis misteri yang kau cerita kat aku haritu?” cepat je si Afif ni terjah dia dengan soalan. Tak sempat nak bernafas.
“Kau ni. Berapa kali nak kena ulang? Betul lah. Aku ni belum rabun macam kau lagi lah.” dia ketawa. Ahaii.. bahagia betul. Dia tengok kad pelajar di atas dashboard keretanya itu.  Kad yang dia jumpa masa nak keluar dari Pusat Islam tadi. Mungkin rezeki dia untuk berjumpa gadis itu lagi. Senyum sampai ke telinga.
“Hahaha.. aku ingat kau berangan je. Kau berbual dengan dia tak? Siapa nama dia?” Afif bertanya tanpa sabar. Fariq geleng kepala. Amboi, ni siapa yang jumpa siapa ni?
“Aku nak berangan apa waktu-waktu macam ni? Hurmmm.. tak sempat nak berbual banyak, dia dah hilang dah. Nama dia Nur Farah binti Ahmad Farhan.” Dia senyum lagi. oh, my.. i just can’t stop smiling.
“Eh? Kau kata tak sempat berbual. Tapi ni siap nama penuh pun kau tahu?” Afif bertanya hairan. Senyuman Fariq semakin lebar.
“Kad pelajar dia, ada dengan aku.” Dia tergelak kecil.
“Ohhh.. patutlahhhh...” nada suara itu mengusik. Selepas beberapa ketika berbual, panggilan ditamatkan oleh Afif. Mahu menyambung kerja katanya. Rajin betul, siap bawa balik kerja ke rumah.
Hmmm.. macam mana nak pulangkan kad pelajar ni? Great! Apa guna ada adik belajar dekat sana kalau tak manfaatkan? Hahaha.. dia gelak jahat dalam hati. Telefon bimbit di dashboard segera diambil, dia mendail nombor adiknya. Handsfree dimanfaatkan.
“Assalamualaikum, Farid. Along nak mintak tolong dengan kau ni. Esok free tak?”

Suasana kelas yang hingar-bingar mengalahkan pasar borong sebentar tadi terus sunyi apabila mendengar ketukan di pintu. Melihatkan gerangan yang mengetuk pintu, masing-masing buat muka pelik. Gadis-gadis mula tersengih-sengih, tayang gigi. Fariq geleng kepala. Budak-budak baru nak naik memang macam ni. Haha.. Fariq tersenyum apabila melihat segala peralatan melukis yang bersepah di atas drafting table itu. Teringat zaman dia belajar dulu. Jadi, gadis berjubah purple nya itu, pelajar jurusan senibina? Dia bermonolog sendiri.
Dia melangkah ke dalam apabila dibenarkan. Selepas bercakap dengan pensyarah yang berada di hadapan kelas itu, dia keluar semula. Menunggu dengan penuh sabar.
“Farah, ada orang nak jumpa dekat luar.” Puan Azura melaungkan nama pelajarnya itu. Kemudian dia menyambung perbincangan dengan pelajar yang sedang dia krit sebentar tadi. Bila kelas design memang macam ni. Huru-hara kalah pasaraya. Mujur masing-masing jenis reti buat kerja sendiri. Kalau mereka bising sahaja tapi kerja tak siap, memang dia hempuk je dengan t-square tu.
“Farah. Wehhh.. tu ada orang nak jumpa kau kat luar tu.” Amalina menepuk lengan Farah yang tekun membuat sketches di belakang. Budak ni, puan Azura dah melaung macam tu dia boleh buat dang lagi? tangan yang sibuk melakar sebentar tadi, terhenti. Dia segera mencabut earphone di telinga.
‘Patut lahhhh..’ Amalina panas hati. Sabar je aku dengan budak ni.
“Apa dia?” Farah muka blur. Terkejut dia apabila konsentrasinya diganggu.
“Tu.. ada lelaki kacak nak jumpa kau dekat luar tu.” muka yang sedia blur makin bertambah kelam.
“Siapa?” Amalina rasa nak hempuk dah budak ni guna sketch book.
“A ah. Memang kerja aku pergi soal siasat setiap kali ada orang datang cari kau kat kelas ni.” Sinis lagi pedas.
Farah tersengih, tayang muka innocent dia. Tahu bahawa dia dah buat penolong ketua kelasnya ini panas hati.
“Ok.. ok.. aku keluar dulu.” Segera dia meninggalkan segala peralatan yang bersepah di atas mejanya itu. Matanya terpandang akan Nadwah yang juga sedang memandangya. Gadis itu hanya senyum. Dia angkat tangan sahaja, tanda menyapa. Dalam hati berdebar juga. Siapa pulak la yang tiba-tiba datang nak jumpa dia? Takkan abah nak datang tiba-tiba dari Johor tu semata-mata nak jumpa dia sebab rindu? Sangat tidak logik.

“Ehem..” dia berdehem sedikit kepada lelaki yang sedang membelakangkannya itu. Lelaki itu berpaling, tersenyum. Dahi Farah berkerut. Rasa macam pernah jumpa, tapi dia tak ingat kat mana. Dia senyum juga.
“Encik cari saya?” dia berbahasa formal. First impression tu penting. Ye la, lelaki ni siap berkemeja, berseluar slack lagi, mesti orang dari mana-mana pejabat ni. Tak kan la ada firma arkitek yang nak menawarkan kerja untuknya? Dia masih ada setahun lagi untuk tamat pengajian. Lagipun, keputusan peperiksaannya tak adalah segempak Azri yang sentiasa dapat 3.5 ke atas setiap semester tu sampai ada mana-mana wakil firma nak datang semata-mata untuk menawarkan kerja. Dia gelak dalam hati. mengarut!
“Farah?” lelaki itu bertanya. Dia angguk sahaja. Dia melihat lelaki itu mengeluarkan sesuatu dari kocek kemejanya. Eh? Nak bagi duit raya ke? Puasa pun belum ni.
“Ni....” lelaki itu berjeda sekejap. “Saya jumpa dekat Pusat Islam semalam.” Dia menyambung.
Pap! Kalau dia boleh tepuk dahi, memang dia tepuk dahi dia on the spot tu jugak. Lelaki ni! Baru dia ingat kejadian dia menangis dekat tangga Pusat Islam tu semalam. Automatik mukanya terasa panas. Oh, mungkin kerana cuaca yang terik sekarang ni. Alasan!
“Ohhh..” dia kehilangan kata. Mana nak cover malu, mana nak berterima kasih. Dia pun jadi pening.
“Terima kasih.” Tangan menyambut huluran lelaki itu. Aaahhh... selamat duit sepuluh ringgit aku! Tak payah buat kad pelajar baru. Dia sengih dalam hati.
“Sama-sama. By the way.. Saya Fariq.” Fariq senyum lagi. Gadis berbaju kurung merah jambu di hadapannya ini sangat sweet lagi comel. Jantungnya dup-dap-dup-dap lain macam. Hai hati. Sila jaga diri elok-elok. Gadis itu kelihatan mengangguk sahaja.
“Oh.. hai Fariq. Terima kasih sekali lagi. Susahkan awak je, cari saya sampai ke sini.” Farah mula rasa serba salah.
“Eh.. Tak apa. Tak susah pun.” Ye la kau punya tak susah tu kan Fariq? Walhal dah berapa kali pusing sebab sesat semata-mata nak cari fakulti ni.
“Ok lah. Saya masuk dulu. Jumpa lagi, insya-Allah. Assalamualaikum.” Gadis itu melangkah masuk. Rasa kurang enak apabila dia menjadi perhatian rakan-rakan sekelasnya. Bukan dia tak nampak budak-budak ni asyik mengintai ke luar.
“Ok, waalaikumussalam.” Dan dia berlalu meninggalkan tempat itu.

“Awak balik kampung tak awal Ramadhan ni?” Nadwah bertanya. Farah pantas mengangguk. Semangat nak balik kampung! Ramadhan kali ni, dia akan pastikan berbeza daripada Ramadhan sebelum ni. Kalau sebelum ni mungkin dia tak merasa roh Ramadhan tu, kali ni dia nak ambil sebanyak mungkin peluang untuk buat pahala. Bulan Ramadhan kan pahala digandakan.
“Awak balik tak?” dia bertanya kembali. Nadwah mengangguk saja. Dan bibir itu tidak pernah lekang dengan senyuman.
“Minggu depan usrah terakhir sebelum mula puasa. Awak boleh join?” muka dia glowing terus. Semangat!
“Boleh.. boleh.. nak buat kat mana?”
“Buat dekat rumah awak boleh tak?” Farah mengangguk.
“Buat hari Khamis lah. Boleh kita iftar sekali, kan?” Nadwah mengangguk.
“Ok, boleh. Lepas iftar kita berbincang sikit-sikit, lepas tu, isyak kita pergi Pusat Islam, nak? Iktikaf then sambung terus buat qiamullail sekali.” Nadwah mencadangkan. Farah angguk laju. Setuju sangat!
“Ok, jom. Bagitau yang lain.” Segera dia mengeluarkan telefon bimbitnya, menghubungi rakan-rakan usrah mereka.
“Set. Semua on.” Telefon bimbit dimasukkan semula ke dalam beg selepas selesai menghubungi ahli-ahli usrah mereka.

 “Along, nanti tolong hantar orang balik kolej, boleh?” Farid angkat muka dari pinggan nasi. Tengok muka ibu, tengok muka along. Hari kedua Ramadhan 1433 H. Nak kena balik kolej dah malam ni. Esok ada kelas pukul lapan pagi. Lepas ni kembali kepada rutin berbuka dengan Maggie, atau makanan-makanan yang dibeli di bazaar Ramadhan. Mesti rindu nak makan makanan yang ibu masak nanti. Ok, ayat macam la jauh sangat rumah ni kalau nak balik. Manja!
“Boleh je. Pukul berapa nak balik tu? Ibu, ayam masak merah ibu ni sedap sangat lah. tak puas makan.” Sempat lagi puji masakan ibu mereka yang sedap tu. Fariq cubit ayam masak merah di dalam pinggan. Ini adalah sangat awesome. The best ayam masak merah ever. Sayang ibu! Mujur la dia memang tinggal di rumah keluarganya sahaja. Kalau kerja dekat negeri lain, mesti kempunan. Farid buat muka. Cemburu, nanti along boleh berbuka dengan ibu tiap-tiap hari.
“Mestilah sedap. Ibu masak dengan penuh kasih sayang. Resepi rahsia tu. hehehe..” Amboi, pandai pulak ibu melawak.
“Along, is it ok with you, kalau hantar orang balik lepas sahur esok?” cuba nasib.
Puan Fatehah di sebelahnya hanya tersenyum. Tahu dah taktik anak bujangnya itu. Sengaja nak balik lambat-lambat la tu.
“Boleh.” Eh? Kening Farid bertaut. Sejak bila along aku ni baik hati semacam je? Tapi apa pun, dia senyum lebar. Boleh merasa masakan ibu lagi. haha..
Thanks along.” Sambung makan. Suapan terakhir. Nak pergi Maghrib jemaah dekat surau ni.
No sweat. Cepat lah. dah siap makan ke belum? Jom pergi jemaah dekat surau.” Sekali lagi kening itu bertaut. Fariq yang Farid kenal dulu, bukanlah seorang kaki surau. Solat pun selalu nak hujung-hujung waktu. Dia pandang puan Fatehah. Wanita itu hanya mengangguk dan tersenyum.
“Dah.. Dah.. jom lah.” mereka segera berlalu ke dapur. Cuci pinggan yang dah digunakan, bergegas ke surau. Dah dengar iqamat dari surau tu dah. Puan Fatehah hanya menggeleng kepala. Macam-macam. Kalut!

“Adik, along rasa, dah sampai masa along lah..” ayat itu tergantung. Farid di sebelah mula berpeluh dingin. Kenapa aku dengar semacam je ayat abang aku yang seorang ni? Macam orang dah nak...
I think, it’s time for me to get marry. Adik rasa macam mana?” Farid terlopong seketika. Lahhh.. nak menikah. Buat terkejut aku je. Buat penat keluar peluh dingin. Haha..
“Orang ok saja. Dah usulkan dekat puan seri dekat rumah tu ke?” Fariq ketawa lepas. Puan seri kata dia. tak senonoh adik aku ni.
“Belum. Tak tau nak cakap macam mana dekat ibu.” Dia sengih. Sejak abah meninggal semasa dia masih di universiti dua tahun lepas, memang dia sangat rapat dengan ibu. Ibu lah tempat dia mengadu dan kongsi segala cerita. Tapi apabila masuk bab nikah kahwin ni, tiba-tiba dia rasa segan sendiri.
“Lahhh.. tak dapat permission puan seri, macam mana nak menikah? Along, dah ada calon ke? Tiba-tiba je. Selama ni adik tak pernah tahu pun along dah ada steady girlfriend baru lepas Afifah? Cop.. cop.. bukan steady girlfriend je, kawan perempuan along pun berapa kerat lah sangat, kan? Adik kenal Afifah sorang je kawan perempuan along.” Farid mula nak korek rahsia. Mahu tak terkejut bila tiba-tiba masuk bab nikah ni?
Fariq geleng kepala. Hiperbola betul adik aku ni. Dikatanya aku tak ada kawan perempuan? Habis yang officemates dekat pejabat tu apa? Bukan kawan ke?
“Dah ada dah la. Baru jumpa haritu. Along ingat, tak nak la bercinta, bercouple bagai. Nanti takut jadi macam masa dengan Afifah. Trauma along. Mahu membujang sampai ke tua. Lagipun, bercouple tu kan haram. Kalau dah suka tu, masuk meminang je la terus. Senang. Cinta lepas nikah tu kan lagi indah. Hahaha..” gelak miang di situ. Farid mengangguk. Setuju sangat dengan apa yang Fariq cakap tu.
“Kalau macam tu, apa lagi? cepat-cepat lah suruh ibu masuk meminang.” Excited.
“Ermm.. Along bagitahu ibu, tapi hold dulu la bab meminang tu. Kena tanya tuan punya badan dulu.” Farid angguk. Ikut je la. Abangnya itu lebih tahu mana yang terbaik.
“Tapi along.. siapa calonnya ni? Adik kenal tak?” Fariq senyum.
“Kenal..” senyum penuh makna.
“Siapa? Siapa?” tak sabar.
“Farah.” Jawab sepatah. Farid dekat sebelah dah melopong. Biar benar? Ke Farah lain ni?
“Farah, budak kolej adik tu?” minta kepastian.
“Yup.” Rahang bawah jatuh. Oh my.. seriously??
“Jatuh cinta pandang pertama ke apa ni along?” Farid buat muka mengusik.
“A ah.” Meleret jawapan Fariq. Terus dia paut leher adiknya, geram! Pantang dapat mengusik orang.

“Ibu.” Fariq memanggil puan Fateha yang sedang menyusun bahan-bahan untuk memasak juadah berbuka yang baru dibeli tadi ke dalam peti sejuk. Hari ini Fariq cuti. Sengaja dia nak luangkan masa dengan ibunya itu.
“Kenapa?” puan Fateha menghentikan perbuatannya seketika.
“Along nak menikah la bu. Boleh?” buah-buahan yang tak sempat dimasukkan ke dalam peti sejuk berterabur di atas lantai dapur. Terkejut sangat la tu sampai terlepas buah yang dipegang. Mujur ibu tak pegang mangkuk kaca ke apa.
“Along serius ni?” puan Fateha segera mengutip buah-buahan yang terjatuh tadi. Mujur tak ada buah durian. Hahaha..
“Serius. Ibu rasa macam mana? Along boleh tak?” Fariq minta pendapat ibunya.
“Along boleh. Ibu yakin. Along yang jaga keluarga kita lepas abah meninggal. Dan ibu nampak, anak ibu tak pernah kecewakan ibu. you take the responsibility very well, along. You should have your own family. Umur along pun dah sesuai sangat pun nak berkeluarga.” Panjang lebar jawapan yang diterima. Dia rasa lega. Insya-Allah. Dia sudah bersedia.
“Tapi... siapa orangnya?” Fariq hanya tersengih. Aku betul-betul gamble je ni. Mahu pengsan budak sorang tu kalau tiba-tiba aku ajak dia kahwin. Hehhh..

“Farah?” Fariq memanggil gadis yang beratur di hadapannya di kaunter bayaran 7-Eleven itu. Dia menarik nafas lega. mungkin rezeki dia. Penat dia fikir macam mana nak jumpa gadis ini.
“Ye?” Farah kalih ke belakang. Oh.. Fariq. Eh? Kau ingat nama dia? Impressive! Selalu bukan main susah nak ingat nama orang. Pipi tiba-tiba terasa panas.
Can we talk after this?” Fariq tunjuk barang-barang yang dipegang. tanda na bercakap lepas habis bayar semua tu. macam la banyak sangat. Dia setakat beli sekotak santan yang ibu kirim je pun.
“Hmm?? Ok. Tapi saya panggil Sofiya untuk teman saya, boleh?” Fariq angguk laju. Dia tak kisah. Memang elok macam tu pun. Dalam hati rasa gugup semacam. Betul ke apa yang aku nak buat ni? Allah.. Please, make everything ease for me. For us. Dia berdoa dalam hati.
Selesai membuat bayaran di kaunter, dia keluar berjumpa dengan Farah dan Sofiya di sudut hujung blok bangunan kedai itu. Tak mahu mengganggu laluan orang lain.
“Farah.” Dia panggil gadis itu lagi.
“Ye, saya? Ada apa ye?” Farah jawab perlahan. Entah kenapa, dia pun rasa gugup tiba-tiba. Sofiya di sebelah hanya diam sahaja. Hanya jadi pemerhati.
Will you be my wife? Jadi teman saya menuju ke Jannah?” Fariq tarik nafas lega selepas meluahkan apa yang dirasa.
“Hah??” gadis di hadapannya hampir terduduk di atas lantai itu. Mujur gadis itu tak duduk betul-betul.Manakala sahabatnya di sebelah terus pusing kepala menghadap mereka.
Come again?” Sofiya yang terlebih semangat bertanya sedangkan Farah dah terdiam tak terkata. Mahu tak semangat? Live depan mata sahabat seorang ni kena lamar. KENAPA AKU TAK BAWA KAMERA???
Be my wife. Dan teman saya untuk cari syurga?” Mata masih terarah kepada Farah. Fariq tarik senyum. Entah kenapa. Dia rasa nak senyum. Sofiya bertepuk tangan. Terlebih gembira. Nasi minyak!
“Kenapa tiba-tiba?” Akhirnya soalan itu yang keluar.
“Bukan tiba-tiba. Cuma tak sempat jumpa awak. Saya tak ada nombor awak untuk saya call, or at least untuk saya mesej. Since kita dah terserempak ni, saya tak nak la tangguh-tangguh lagi. Mungkin awak rasa tempat ni tak sesuai...” Matanya melihat sekitar mereka. Kedai jual sayur, 7-eleven, restoran mamak. Apakah?? “But i just don’t want to waste any time anymore.” Dia sambung lagi.
Gadis itu hanya diam. Dahi berkerut-kerut. Besar sungguh masalah nampaknya.
“Bagi saya masa untuk fikir. Benda ni terlalu mengejut.” Dia picit dahi. Fariq angguk, faham. Dia perlu hormat permintaan gadis itu.
“Ini kad saya. Give me a call kalau ada apa-apa. Kalau tak nak call, mesej je pun boleh. No problem at all. Take your time to think about it. Saya tak akan paksa awak.”
“Ok.” Hanya itu yang mampu dibalas.
“Saya pergi dulu. Assalamualaikum.” Lelaki itu terus berlalu.
“Waalaikumussalam.” Mereka sama-sama melangkah ke arah kereta Myvi putih yang terparkir di bawah pokok di seberang jalan itu.
“Sofi, kau drive la ey? Lutut aku menggeletar.” Dia senyum tanpa rasa. Sofiya tergelak. Dahsyat sungguh penangan si Fariq tu.

“Farah. Apa keputusan kau?” Sofiya duduk di birai katil. Farah menghentikan bacaannya. Majalah JOM! edisi ke 3 itu ditutup.
“Keputusan apa?” buat-buat tanya. Tak nak jawab boleh tak?
“Pasal lelaki haritu lah. Fariq ey nama dia?” Sofiya minta kepastian. Sebab dia pun tak ingat dah nama lelaki tu. tengok sekejap je dalam kad haritu.
“A ah. Fariq. Entah lah Sofi. Aku tak tahu.” Dia diam. Muka kusut. Emang kusut. Dengan assignments yang melambak. Mujur bulan puasa. Tahap kesabaran lebih sikit dari biasa. Haha..
“Dah istikharah?” Sofiya tanya lagi. Mereka sekarang bukan sahaja housemate dan room mate, tapi dah jadi usrahmate juga.. Jadi lebih rapat lagi compared to before. Sebab dah semakin menghargai ukhuwah yang ada tu.
“Dah....” diam.
“Then? Negative or positive?” Sofiya semangat.
“Errrmmmm...”

“Farah, bila balik cuti raya?” Suara puan Laili di hujung talian.
“Lusa balik ibu. kenapa?” dia bertanya pelik. Rasanya macam dah bagitahu dah hari tu, dah confirmkan pun.
“Balik macam mana?” puan Laili tanya lagi tanpa jawab soalan yang diajukan.
“Lahhhh.. naik kereta Farah la ibu. takkan nak naik motor abah pulak kut?” dia melawak. Puan Laili tergelak kecil. Baru perasan dia dah silap tanya soalan.
“Amboi, pandai nak kenakan ibu. haha.. elok-elok drive esok. Jangan nak tunjuk bakat anak didik Michael Schumacher tu sangat.” Ketawa kedengaran lagi.
“Ibu ni.. ada macam tu pulak. Farah kan pemandu paling berhemah abad ini. Hahaha.. tapi ibu, kenapa ibu tanya tadi? Bukan Farah dah confirmkan dengan ibu ke haritu?” dia kembali menyatakan kemusykilannya.
“Ohhh.. ibu lupa la. Penat sangat agaknya buat kuih raya apa semua ni.” Puan Laili bersuara tenang.
“Ibu ni. Kalau penat tak payah la buat banyak sangat kuih raya tu. Sikit-sikit je sudah lah.” dia mula risau. Ibunya tu bukan sihat sangat pun.
“Iye.. ibu tahu. Jangan risau. Abah kan ada nak jaga ibu kat sini?” Puan Laili membalas. Tahu anaknya yang seorang itu memang mudah risau akan dirinya.
“Ok, ibu. Nanti kalau ada apa-apa Farah call ibu lagi. Assalamualaikum.” Talian dimatikan selepas salam berjawab. Dia mula mengemas barang-barang yang hendak dibawa pulang untuk cuti raya nanti.
“Dah habis cakap dengan ibu kau?” Sofiya muncul tiba-tiba entah dari mana. Bersama secawan milo.
“Dah. Eh, Sofi? Kau balik dengan aku kan nanti?”
“A ah. Kenapa?”
“Tak ada apa. Just nak reconfirm je. Boleh la gilir-gilir drive nanti.” Dia menarik nafas perlahan. Mujur juga rumah mereka dalam satu taman sahaja. Dekat. Senang.
“Eh, Farah.” Sofiya tiba-tiba teringat sesuatu.
“Apa dia?” Tangan masih lincah mencapai apa yang mahu dibawa pulang.
“Fariq apa cerita? diam macam tu je?” Air muka Farah berubah sedikit, tapi dia cuba berlagak biasa.
“Tak tahu. Aku tak contact dia since that day. Takut. Dia pun tak ada contact aku. Tapi logic la dia tak contact aku pun. Dia tak ada nombor telefon aku.” Dia mengurut pangkal hidung. Aksi biasa apabila kepala tiba-tiba rasa sesak. Kenapa sesak tiba-tiba ni?
“Hmm.. kau tak text dia?” Sofiya tanya elok-elok.
“Hisssyyy.. tak nak lah.” dia geleng kepala laju-laju.
“Kenapa? Bukan kau memang harapkan perkara macam ni ke? Bercinta selepas kahwin? Kan?” Sofiya tanya lagi.
“Memang lah. tapi macam mana kalau dia dah tak tunggu aku lagi? mungkin aku ambil masa panjang sangat? Macam mana? Malu la aku nanti.” Dia masih ragu-ragu.
“Farah. Ajal, maut, jodoh, pertemuan tu semua kan di tangan Allah. Kau dah dapat jawapan bila kau buat istikharah haritu. Kenapa masih nak ragu-ragu? Insya-Allah kalau niat kita baik, lillahi ta’ala, segalanya akan Allah permudahkan. Ada mintak pendapat Nadwah?” Farah mengangguk.
“Dia cakap benda elok, kenapa tidak?” senyum tawar. Dia masih kurang yakin dengan diri sendiri. cukup bersediakah dia?
“Make sure lepas raya dah ada perkembangan.” Tiba-tiba je Sofiya cakap macam tu.
“Perkembangan apa??” Farah dah jegil mata.
“Perkembangan kau orang la. Terima ke, tak terima ke. Kau kena share dengan aku!” Sofiya bagi peringatan.
“Weeehhhhhh!!!” Farah dah terjerit. Speechless tak tahu nak jawab apa. Hisyyy!! Dictator!
“Farah, duduk sini kejap.” Farah yang baru nak melangkah masuk bilik berpaling semula. Abah dengan ibu dah tunggu dekat ruang tamu. Dia telan air liur. Kenapa serius semacam je ni? Esok kan dah nak raya? Eh? Kaitan??
“Kenapa abah?” dia beranikan diri bertanya. Abah ni bekas tentera. Memang la muka tu nampak garang je. Tapi kadang-kadang abah reti jugak buat lawak.
“Farah kenal Fariq?” errrkkk?? Farah telan air liur. Bala apa pulak ni?
“Kenal. Kenapa?” jari kaki sibuk menguis permaidani.
“Dia datang rumah few days back.” Mata yang sibuk tengok bucu meja kopi terus terhala ke arah ibu bapanya. Serius??
“Bila? Dia datang buat apa? Datang dengan siapa?” Ambik.. berapa banyak soalan daaa??
“Last week. Hari Jumaat. Dia mintak izin dengan abah nak menikah dengan kamu. Dia cakap dia dah tanya kamu, betul?” sekali lagi air liur ditelan. Ah, sudah! Salah dia sebab tak beritahu ibu dengan abah awal-awal. Kononnya bila balik kampung ni la nak beritahu. Ahaiii..
“Betul. Farah baru ingat nak bincang dengan ibu, dengan abah, esok. Sebab haritu Farah sibuk nak periksa, tak sempat nak fikir benda ni.” ye la sangat tak sempat fikir. Cissss..
“Habis tu, dah ada jawapannya?” eh? Kenapa abah maca relax je ni? abah tak kisah ke?
“Abah dengan ibu, rasa macam mana?” dia pulak tanya balik.
“Abah dengan ibu dah bincang, kami serahkan pada kamu. Kalau kamu rasa dia boleh jadi imam kamu, boleh bimbing kamu sama-sama masuk syurga, apa salahnya? Kalau kamu risau pelajaran kamu terganggu, abah yakin. Kamu boleh handle semua ni.” encik Ahmad beri kata semangat.
“Abah dengan ibu tak kisah?” Farah masih ragu-ragu.
“Farah.. benda baik kenapa nak ditangguh-tangguh? Kami tengok Fariq tu baik budaknya. Sekurang-kurangnya dia berani untuk datang jumpa kami, bukan setakat hangat-hangat tahi ayam je nak jadikan kamu isteri.” Puan Laili pula mainkan peranan. Farah tersenyum.
“Honestly, Farah rasa takut. Farah takut tak bersedia lagi untuk pikul tanggungjawab sebagai isteri orang. Lagi takut kalau menjejaskan pelajaran. Tapi Farah yakin, dengan berkat dan doa ibu serta abah, insyaAllah semuanya dipermudahkan, kan?” dia senyum lagi.
“Maknanya, kamu terima la ni?” farah hanya mengangguk.
“Ok. Nanti abah telefon Fariq. Sebulan lagi kenduri kamu. Tak payah buat besar-besaran sangat. Bersanding, pelamin besar-besar semua tu tak payah la ye?” Farah angguk laju. Memang dia tak nak pun semua tu. Pembaziran. Tapi..
“Abah? kejap..kejap.. Sebulan lagi?” Dia maca tak percaya. Mungkin salah dengar.
“Ye lah. sebulan lagi. kenapa?” Farah terdiam.
“Fariq cakap dia tak nak tunggu lama-lama. Perkara baik elok dipercepatkan. Tak payah bertunang, nikah terus. Boleh?” Farah telan air liur. Kalau abah dah cakap macam tu, dia nak kata apa lagi? Ikut saja lah.
“Boleh..” diam. Dia terus berlalu ke biliknya apabila encik Ahmad dan puan Laili tidak berkata apa lagi.
Fariq menghirup air milo panas yang baru dibancuh tadi. Sambil matanya terus leka menonton televisyen. Entah cerita apa, dia pun tak tahu. Mata tengok TV, otak ke lain.
“Along, tu telefon bunyi. Tak dengar ke?” Farid tiba bersama Chipster di tangan. Gaya macam nak tengok wayang. Walhal duduk tengok TV dekat rumah je pun.
“Eh? Ye ke?” telefon bimbit diambil dari tangan Farid. 2 missed calls. Eh? Siapa pulak dah?
‘Uncle Ahmad’ hatinya berdetak apabila melihat nama yang terpapar di skrin. Dalam dia berkira-kira untuk menghubungi nombor itu semula, telefon itu sekali lagi berbunyi. Jantung terasa dipam laju. Dia tarik nafas dalam-dalam bagi menenangkan diri.
“Assalamualaikum.” Dia memulakan perbualan.
“Waalaikumussalam...” Salam bersambut dan dia hanya mendengar apa yang diperkatakan oleh encik Ahmad. Cuma sesekali dia menjawab. Selepas hamper satu jam perbualan, talian dimatikan.
“Alhamdulillah...” Dia meraup muka dengan kedua tapak tangan.
“Kenapa along?” Farid pandang pelik. Tadi bukan main serius lagi bila bercakap dalam telefon tu.
“Awak bakal dapat kakak ipar sebulan dari sekarang. Ibu mana??” Fariq terus bangun mendapatkan ibunya. Farid terdia seketika sebelum turut tersenyum. Alhamdulillah.. dia turut tumpang gembira.

+ Assalamualaikum. Pak cik baru call saya tadi. Terima kasih untuk jawapan tu. semoga masjid yang bakal kita bina nanti kekal sehingga ke syurga, insyaAllah.
- Waalaikumussalam. Sama-sama. InsyaAllah, semoga segalanya dipermudahkan.
Dan masing-masing tersenyum lebar. Semoga segalanya dipermudahkan. Ameen.


END : 13.09.2012 : 22:35



7 comments:

  1. bez,,,insya-ALLAH,,kalo ad lelaki b'iman yg gentle nk jd imam sy 4eva,,sy terima ngn hati t'buka,, =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sebab sudi baca. :)

      regards,
      MK

      Delete
  2. best.. as usual karya yg terbaik..... dh lama x jenguk blog nie, jdi lama la xbca karya dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih fatiah for ur support :)

      regards,
      MK

      Delete
  3. New on this blog. Tak jadi nak pegang title 'Silent Reader' kat sini. Nak komen jugak. Best cite ni~~ Takda sambungan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..
      u make me smile tentang x jadi pegang title 'Silent Reader' tu cz been in the same situation before. :D

      terima kasih sebab sudi baca. setakat ni belum ada planning sambungan untuk D&D ni lagi.

      utk taip cerita lain, in shaa Allah dalam perancangan. doakan idea datang, doakan sy punya masa untuk menaip. sebab skrg getting quite busy with assignments and many more.

      and again. thank you for your support.

      may u be blessed :D

      Regards,
      MK

      Delete

 
;